Reisadvies Oekraïne

‘Is het veilig om naar Oekraïne te reizen?’ Dit is een vraag die u wellicht bezighoudt. Wie het laatste nieuws over Oekraïne heeft gevolgd, weet dat de situatie in dit land momenteel nog steeds gespannen is. In diverse delen van het land worden protesten gehouden tegen de regering. Deze demonstraties leiden tot ongeregeldheden waarbij de regeringstroepen en de separatisten gebruik maken van geweld. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Deze bepalen namelijk of het veilig is op naar een gebied te reizen.

Reisadvies Oekraïne

Is het veilig?

Het reisadvies Oekraïne luidt als volgt: houd er rekening mee dat er in dit land veiligheidsrisico zijn die afwijken van wat u gewend bent. Het is daarom nodig om extra waakzaam te zijn als u naar

dit land reist. Dit advies geldt voor het grootste gedeelte van het land. Er zijn echter een aantal gebieden waarbij reizen zeer wordt afgeraden. Dit geldt voor de provincies Donetsk en Loehansk. Het is gevaarlijk om naar deze provincies te reizen, omdat hier nog regelmatig wordt gevochten. Verlaat deze twee provincies zo snel mogelijk als u er al bent. Ook het schiereiland Krim dient vermeden te worden. De Krim is momenteel namelijk onder Russische controle en personenvervoer wordt in dit gebied zwaar gehinderd.

Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

De eerder genoemde gebieden worden al een tijdje bestempeld als onveilig. Er kunnen echter ook in verschillende steden ongeregeldheden en gewelddadige demonstraties voorkomen. Vooral in grote steden zoals Kiev, Odessa, Zaporizja, Dnipro en Charkiv moet u alert zijn. Het is raadzaam om het laatste nieuws te volgen over plaatsen waar demonstraties kunnen plaatsvinden.

Reisdocumenten

Zoals u al heeft kunnen lezen, kunt u nog naar het grootste gedeelte van het land reizen zolang u waakzaam bent. Wanneer u op reis gaat, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit reisdocument moet nog 3 maanden geldig zijn nadat u weer uit Oekraïne vertrekt. Ook kinderen die met u meereizen hebben een eigen paspoort nodig. U heeft geen visum nodig voor Oekraïne voor reizen van maximaal 90 dagen per 6 maanden. Als u de wens heeft om familieleden in bezette gebieden te bezoeken, kan dit alleen met een officiële toestemming en persoonlijke uitnodiging.