Klimaat Oekraïne: de beste reistijd

Klimaat Oekraïne

Stelt u voor dat u een reisje wilt plannen naar Oekraïne. Dit is niet verrassend aangezien het een prachtig land is, waar veel vakantiegangers niet gelijk aan denken. Hierdoor is het des te leuker om de steden in Oekraïne en de prachtige natuurgebieden te gaan ontdekken. Voordat u een definitieve beslissing maakt, is het wellicht handig om meer te weten over het klimaat van dit land en wat de beste reistijd is. Deze twee onderwerpen zullen in dit artikel uitgebreid aan bod komen. Er zal ook kort ingegaan worden op het reisadvies voor dit land.

Twee klimaatzones

Oekraïne is te verdelen in twee klimaatzones. Bijna het hele land valt in de gematigde landklimaat. Dit betekent: warme zomers en koude winters. In het zuiden van het land ligt het Krim-schiereiland. Dit eiland heeft een Middellands zeeklimaat vanwege de invloed van de Zwarte Zee. De zomers op de Krim zijn dus erg warm en de winters zijn vrij mild. Over het algemeen kan gesteld worden dat het een droog land is waar niet veel neerslag valt. Vanwege het aangename klimaat in de zomermaanden zijn de kustgebieden erg populair bij Russische vakantiegangers.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Oekraïne is afhankelijk van de doel van uw reis. Een stedentripje of een actieve vakantie is bijvoorbeeld heerlijk in mei. Vanaf juni lopen de temperaturen op en kan het tropisch warm worden in sommige delen van het land. Het blijft warm tot en met de maand augustus. Deze omstandigheden zijn dan weer ideaal voor een ontspannen vakantie aan de kust. In de zomer kan het echter erg druk worden op het strand. Ook in september is het weer aangenaam.

Klimaat Oekraine

Oekraïne reisadvies

Het is denkbaar dat u twijfelt over het feit of Oekraïne wel een veilige bestemming is. Het conflict is nog steeds gaande en er wordt nog steeds gestreden om een democratischere Oekraïne. Daarnaast wordt ook een deel van het land bezet door Rusland. Zo kunt u bijvoorbeeld niet reizen naar de Krim. Er geldt tevens een negatief reisadvies voor de provincies Donetsk en Loegansk. Er wordt regelmatig gevochten, waardoor het simpelweg te gevaarlijk is om hier heen te reizen. Voor de overige delen van Oekraïne zijn veiligheidsrisico’s. Een vakantie Kiev is bijvoorbeeld mogelijk. Dit houdt in dat u er wel heen kunt reizen, maar extra waakzaam dient te zijn. Er is namelijk een verhoogde kans op gewelddadigheden.