Is Oekraïne veilig om te bezoeken?

Oekraïne veilig

Reizen naar Oekraïne over het algemeen

Oekraïne is tweede grootste land van Europa en ongeveer 14 keer zo groot als Beglië. Het land heeft veel te bieden aan toeristen. Het land kent namelijk een bijzondere en rijke cultuur, heeft verrassende steden, een mooi geschiedenis en een prachtige natuur.

Over het algemeen kan men reizen naar Oekraïne zonder groot gevaar. Ondanks de situatie gaat het dagelijks leven in het land gewoon door. Mensen gaan naar hun werk, drinken een kopje koffie in bars en genieten van hun vrije tijd. Daarnaast zijn Oekraïners erg vriendelijk.

Voor de rest wordt u wel aangeraden om rekening te houden met volgende genoemde punten in dit artikel.

Politieke crisis in Oekraïne

Het land is sinds 2014 in oorlog in verband met politieke crisis en komt slecht in het nieuws. Hierdoor neemt aantal reizen helaas af terwijl het grootste deel van het land nog veilig is.

Wel wordt u afgeraden om naar steden in het Oosten te reizen als Donetsk en Loegansk, oftewel het Krimgebied wat dicht tegen de grens van Rusland ligt. Hier komt ondanks een staak het vuren nog regelmatig vuurgevechten voor. Indien men alsnog door dit gebied willen reizen, hebben zij een geldig paspoort en visum nodig. Eventueel wordt er ook een speciale toelating geëist.

Steden in het oosten en zuiden hebben soms te maken met ongeregeldheden en demonstraties wat tot geweld kunnen leiden. In steden zoals Kiev, Charkiv, Zaporizja moet u bijvoorbeeld alert blijven. Vooral in de hoofdstad Kiev, het politieke centrum, komen veel protesten voor.

Criminaliteit in Oekraïne

Net als in alle grote steden komt ook in steden van Oekraïne criminaliteit voor. U moet alert blijven op kleine criminaliteiten zoals geldtrucs en wisseltrucs. Daarnaast dient u op uw hoede te zijn op zakenrollers en dieven. Bij het uitgaan dient u rekening mee te houden dat u reist met officiële taxi’s en kijk uit dat u niet zomaar een drankje aanneemt van een vreemden. Zij kunnen namelijk verdovende middelen in uw drankje stoppen en uw eigendom beroven. Wees tot slot extra waakzaam voor corruptie in het land.

Het verkeer in Oekraïne

Met een eigen vervoer reizen in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen in het land zijn vaak slecht en de bevolking zijn niet zo van de verkeersregels. Als u toch met een eigen vervoer reist, wordt u geadviseerd niet meer op de weg te gaan na zonsondergang. Het openbaar verkeer in het land is prima. Wel zijn de netwerken en vervoersmiddelen minder goed als die in België.

Gebruik daarom je gezonde verstand

Ondanks het politieke crisis in het land en de criminaliteiten (wat ook in andere grote landen gebeurt) is Oekraïne over het algemeen veilig om te bezoeken. Houdt u wel rekening mee met de plaatsen die hiervoor zijn genoemd en veroorzaak zelf natuurlijk geen problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *